Wat als ik niet stem?

In Nederland is het niet verplicht om te stemmen, maar er zijn heel veel redenen om het wél te doen.

Jij hebt invloed op de toekomst van Nederland en bepaalt wie jou de komende vier jaar zullen vertegenwoordigen. Er gaan veel meer ouderen dan jongeren stemmen, terwijl het ook om jouw toekomst gaat. Daarnaast is stemmen erg makkelijk, het kost je maar een paar minuten en er is altijd wel een stemlokaal in de buurt.

Er zijn heel veel redenen om wél te stemmen.

Jij hebt invloed op de toekomst van Nederland 💪

Op woensdag 15 maart kiezen we de leden van de Tweede Kamer. Zij werken iedere dag aan de dingen die voor ons belangrijk zijn en bepalen de richting van het land. De volgende verkiezingen zijn pas weer over vier jaar. Laat daarom nú je stem horen!

👉 Weet je niet op wie je moet stemmen? Kijk dan hier.

Het kost je maar een paar minuten

Er zijn maar een paar dingen die je moet doen:

  • bepalen op wie je gaat stemmen;
  • op woensdag 15 maart je stempas en ID meenemen;
  • en naar het stembureau gaan.

We hebben alles op een rijtje gezet bij ‘Hoe moet ik stemmen?’

Je kan op heel veel plekken stemmen

Op woensdag 15 maart zijn er meer dan 8.000 stemlokalen verspreid over heel Nederland — er is er dus altijd wel ééntje in de buurt. Meestal zitten ze in een basisschool of buurthuis, maar sommige stembureau’s zitten op een treinstation. (Hier vind je heel makkelijk je dichtstbijzijnde stemlokaal.)

Je lot in eigen hand

Op verkiezingsdag mogen alle stemgerechtigden (mag ik stemmen?) naar de stembus. Voornamelijk ouderen gaan stemmen — veel jongeren blijven thuis. Als je ervan uitgaat dat iedereen grotendeels in zijn eigen belang stemt, dan komen jongeren er bekaaid vanaf. Ga dus vooral stemmen, zodat je zelf beslist over je toekomst!

Stemmen is iets om trots op te zijn!

Nederland is een parlementaire democratie waarin het volk wordt vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Op woensdag 15 maart stemmen we op deze volksvertegenwoordigers.

In sommige landen mag niet iedereen stemmen, of heeft de bevolking helemaal geen invloed op de regering. Het is eigenlijk best mooi dat je in een land leeft waarin jij het verschil kan maken, dus grijp die kans! (Plus: van niet stemmen krijg je spijt! 😢)

Heb je nog andere vragen? Laat het ons weten of volg ons: