Op wie moet ik stemmen?

Het belangrijkste is dát je gaat stemmen. Hier zijn 7 tips die je helpen bij het bepalen van je stem.

De verkiezingscampagnes beginnen nu echt op gang te komen. Al die debatten, kranteninterviews, tv-optredens, en online stemhulpen helpen wel, maar toch kan het bepalen van je stem flink lastig zijn. Waar begin je?

1. Vul een stemhulp in

Dit is een goede start! Ga naar een stemhulp, geef van een tiental concrete stellingen aan of je het er mee eens of oneens bent en zie daar, een lijst met partijen die het best overeenkomen met jouw politieke voorkeur. Tools als de Stemwijzer zijn handig om een eerste indruk te geven van welke onderwerpen die terugkomen bij vrijwel alle politieke partijen. Precies deze onderwerpen zie je later terug in de media en citaten van politici. Vertrouw niet blind op de uitslag van een stemhulp. Kijk wat voor standpunten partijen innemen ten opzichte van de stellingen.

Wat stemhulpen op een rijtje:

Stuur een stemhulp in.

2. Bepaal wat jij belangrijk vindt

Laat je niet leiden door relletjes of mediaschandaaltjes. Bepaal wat voor jou belangrijke onderwerpen zijn. Migratie/Vluchtelingen, Duurzame Economie, Klimaat, Onderwijs, LHBTI, Zorg of (Zorg 2), Ontwikkelingssamenwerking, Vrijwilligerswerk, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of een Basisinkomen? Denk groot. Bedenk wat ze over 100 jaar over onze tijd zullen denken. Wat denk je dat de geschiedenisboeken zal halen? Wat moet er volgens jou in komen?

3. Beslis niet in één keer

Baseer je beslissing niet op één debat of interview. Of de uitkomst van de Stemwijzer. Kijk meerdere debatten. Volg het nieuws. Neem een proefabonnement op een krant. Schrijf je in voor De Verkiesbrief voor een overzicht van de belangrijkste artikelen. Vraag wat je vrienden gaan stemmen. Kijk wat zij belangrijk vinden.

In een ideale wereld leest iedereen aandachtig alle partijprogramma’s, maar hé, ideale wereld 🌈 – dan zouden die programma’s wel worden voorgelezen door Geraldine Kemper of Michiel Huisman, terwijl jij pizza naar binnen schuift op de rug van een eenhoorn.

4. Doe een realitycheck

Politiek bedrijven is een ingewikkeld beroep. Het is een spel van onderhandelen en compromissen sluiten. Wetgeving wordt er niet zomaar ‘eventjes’ doorheen geduwd. De verkiezingstijd is dé tijd voor politici en partijen om zich van hun beste kant te laten zien. Ze zullen wijzen op wat ze hebben bereikt de afgelopen jaren. En verzwijgen wat minder populair is.

Wees dus op je hoede als politici tijdens de verkiezingstijd met mooie woorden komen. Wat dat betreft is politiek Den Haag net Marktplaats: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

5. Laat je inspireren

Mensen die jij bewondert – wat doen die? Wat stemt jouw favoriete beroemdheid BN’er? Dit klinkt misschien wat RTL Boulevard, maar ga eens na: welke personen bewonder jij? Check je BN’ers/muzikanten/sporters! Weet je wat zij stemmen? Laten ze zich uit over de politiek? Op wie denk je dat zij gaan stemmen?

6. Motiveer je keuze

Als je je keuze hebt gemaakt, probeer dan te bedenken waarom je op die partij (of persoon) gaat stemmen. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, dan weet je waarom je gaat stemmen 15 maart. (En kun je ook gemakkelijk iemand anders overtuigen hetzelfde te doen, mocht je full-on House of Cards willen gaan.)

Francis "Frank" Underwood

7. Blanco stemmen

Aan deze verkiezingen doen maar liefst 28 partijen mee. Mocht je écht niet weten op wie je wilt stemmen, dan kun je ook blanco stemmen. Blanco stemmen doe je door geen van de vakjes op het stembiljet aan te kruisen.

Blanco stemmen heeft geen invloed op de zetelverdeling. Ook gaat jouw blanco stem niet naar de grootste partij – dat is een fabeltje. Waarom zou je dan wel blanco stemmen? Het geeft je de mogelijkheid om te laten zien dat je betrokken bent en een democratische stem belangrijk vindt, maar dat je geen specifieke keuze wil maken. Je blanco stem wordt wel meegeteld bij de berekening van het opkomstpercentage. Ook met een blanco stem kies je dus vóór de democratie.

Oriënteer je zo breed mogelijk, ga niet over één nacht ijs en gebruik je gezonde verstand. STEM DAN! 👍

Heb je nog andere vragen? Laat het ons weten of volg ons: