Hoe moet ik stemmen?

Check je stempas voor een stemlokaal bij jou in de buurt en bedenk wat voor tijd jou het beste uitkomt. En dan kleur je een bolletje rood. Simpel!

Tips en tricks om de verkiezingsdag te overleven. (Die bedankjes zien we tegemoet 😘)

  1. Planning is alles Op verkiezingsdag kun je van 7:30 tot 21:00 uur stemmen. Bedenk van tevoren wat voor jou een handige tijd is om te gaan. Voor je eerste college? Na je werk? Op weg naar de sportschool? Het stemmen zelf — kruisje zetten, biljet in de container, klaar! — duurt natuurlijk niet zo lang. Maar het is moeilijk in te schatten hoe druk het is op jouw stembureau. Dat kan nogal verschillen per tijdstip en per stemlocatie. Misschien kun je met iemand afspreken om te gaan? Met je vrienden die in de buurt wonen, huisgenoten of met een collega. Ga ergens koffie of een broodje halen, ben je ook meteen weer even buiten geweest.
  2. Aanmelden en legitimeren Op het stembureau vraagt een van de medewerkers van het stembureau om je stempas én een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID of rijbewijs). Zonder deze documenten mag je niet stemmen, dus zorg dat je die bij je hebt. Om te voorkomen dat één persoon meerdere keren gaat stemmen, spreekt een van de medewerkers je naam hardop uit en streept een andere je van de lijst. (Het is net alsof je bij de koning voor bezoek wordt aangekondigd. Maar dan zonder koning, zucht.)
  3. Stemmen Dan krijg je je stembiljet en loop je naar de een van de vrije hokjes. Meestal hangt er een gordijntje voor om je privacy te waarborgen. Want jouw stem is geheim. Het stembiljet is groot opgevouwen vel papier dat ergens doet denken aan de routekaart waarmee je moeder tijdens een zomervakantie driftig zat de draaien om je zwetende vader over de ring van Parijs probeerde te gidsen. Houd net als je moeder het hoofd koel.
  4. Zet dat kruisje Bepaal op welke van de tientallen kandidaten je wil stemmen, maak daar het bolletje rood en vouw het stembiljet weer op (protip: oefen thuis met de routekaart van Frankrijk). Je moet je natuurlijk wel even voorbereiden. Op wie je stemt moet je helemaal zelf weten. Maar hier zijn 7 tips om je keuze te bepalen.
  5. Stembiljet in de bus Vouw het stembiljet op en stop het in de stembus. Wandel daarna triomfantelijk naar buiten, adem de frisse buitenlucht in en geniet van het dunne voorjaarszonnetje. Voelt goed!

Jouw stem is geheim 🙊

In Nederland kennen we het stemgeheim: niemand heeft het recht te weten op wie je stemt. Daardoor kun je er ook niet op worden aangesproken of anders om worden behandeld. Wat je stemt, hoef je aan niemand te vertellen, maar het mag wel natuurlijk 😉

Heb je nog andere vragen? Laat het ons weten of volg ons: